Från en trasig kundvagn till en världssuccé.

"Min Pappa Silvano var en tuff och stilig man från Italien, han var min filmhjälte när jag var liten. Under andra världskriget flydde min pappa som krigsfånge från Pula i forna Jugoslavien tillbaka till Italien i en liten roddbåt som han stal på natten från en fiskeby och rodde tvärs över Adriatiska havet till Rimini i Italien. 

Under tre dagar navigerade han med en gammal leksakskompass och målade båten svart på natten och vit på dagen för undvika att dom patrullerande militärbåtarna skulle upptäcka honom på havet.

Men nu var han en gammal man märkt av sin svåra sjukdom Parkinsons, som blev svårare och svårare för honom att leva med. Han skakade och hade svårt att gå, min mamma Maria fick hjälpa honom hela tiden så att han inte skulle ramla omkull. Hon försökte lära honom att gå genom att säga 1, 2, 3,- 1, 2, 3 för att hjärnan skulle uppfatta att han skulle röra på benen och gå framåt.

Efter att hon hade släppt honom själv så tog det inte lång tid innan han trillade då han inte hade något som stötta sig på. Det här hände varje dag och jag led med mina föräldrar i deras omänskliga vardag. Det fanns ingen värdighet kvar för min pappa. En dag var jag och handlade i en matbutik i Malmö och gick med en kundvagn. Då fick jag idén att den är kanske en sån liten vagn som min pappa skulle ha när han går runt i huset.

Jag gick och frågade butiksföreståndaren om de hade någon gammal kundvagn som jag kunde få köpa billigt, han sa att det hade dom och jag kunde ta en från baksidan av matbutiken och den fick jag gratis. Jag gick sedan hem med den med ett kraftigt vobblande framhjul. Hemma i mitt garage så hade jag en pensionerad  duktig bilplåtslagare, Knut från Eslöv, som hjälpte mig med renoveringen av en gammal veteranbil i garaget.

Dagen efter så tittade vi på kundvagnen, vi kapade ner den, svetsade om den, kollade på lämplig höjd, funktioner och byggde om den till en liten vagn på fyra hjul där framhjulen gick att svänga. Jag åkte till en sportaffär och köpte ett tennisracklinda i brunt konstläder och lindade den lilla inomhusrollatorn runt handtaget och sprayade sedan vagnen mörkblå. Den såg faktiskt trevlig ut.

När jag körde hem vagnen till min mamma så ville hon inte ta in den och icke skulle hon ha den körandes på hennes parkett. Men ett tag efter att jag och min fru tjatade på henne för min fars bästa så accepterade hon den och den blev ett underverk för min far som plötsligt kunde gå av sig själv utan att trilla stup i kvarten. Men möblerna fick ju lite stryk och blev kantstötta i hennes övermöblerade hus och synen var ju också dålig hos min pappa. Men han greppade hårt om vagnen och kände sig mycket mycket säkrare.

När han blev så pass dålig att min mamma inte kunde ha kvar honom i huset så kom han till ett äldreboende. Han tog då med sig sin rollator och den blev en stor succé bland de andra pensionärerna, alla ville ha den lilla rollatorn som Silvano hade och som hans son hade byggt till honom. Där började den stora succén för Let’s Go, som jag döpte vagnen till. Nu finns den här rollatorn i över 35 länder och har gett ett lyckligare och bättre liv till över 800 000 användare.

Tänk att en liten gammal kundvagn från ICA butiken har skapat ett världsledande företag inom hjälpmedel, Trust care.

Tack Pappa”

Diego Carloni, sonen